GÜLER STONE

  • light emperador
  • koyu bej
  • rustik yeşil
  • olive maroon

Mermer

MERMER KALİTELERİ

Amerikan Mermer Enstitüsü’ne göre mermer kalite sınıflandırması, fabrikatör ve uygulayıcıların üretim ve montaj esnasında karşılaştıkları zorluklar yada mermer çalışma sertliğine göre yapılmaktadır.

A Kalite : A sınıfı mermerler çokaz doğal çatlak ve kusurlar ile düzgün çalışma kalitesine sahip taşlardan seçilmektedir.

B Kalite : Bu tür mermerler ise A kalite mermerlere benzemekle beraber, yüzeylerindeki hafif kusurlar nedeniyle az miktarda dolgu ve epoksi gerektirmektedirler.

C Kalite : C kalite; sık sayıda doğal kusur, damar, çatlak ve çizgilerin onarımı için reçine yada çimento dolgu, epoksi veya yapıştırma yöntemlerinden bir veya birkaçının uygulandığı mermer çeşitleridir.

D Kalite : En yüksek seyivede doğal hata ve çalışma zorluğu olan mermer çeşitleri olmaları nedeniyle reçine yada çimento dolgu, epoksi yada yapıştırma yöntemlerinin en yüksek seviyede kullanılması gerekir. Bu grubu en çok renkli mermerler dekoratif değerleri için tercih edilmektedir.

MERMER PLAKA & SERAMİK KALINLIKLARI

Mermer plakalarının üretim ve seçiminde standart kalınlık 2 cm ¾ inch veya 3 cm 1 ¼ inch ölçüleridir. Mermer seramikte ise üretilen ve talep edilen kalınlık 1 cm 3/8 inch’tir.

MERMER SERAMİK ÖLÇÜLERİ

Mermer seramik ebatları farklı ölçülerdedir.

  • 12” X 12” (30X30 cm) standart seramikler için 3/8” 1 cm kalınlık.
  • 16” X 16” (40X40 cm) seramikler için 7/16” 1.1 cm kalınlık.
  • 24” X 24” (60X60 cm) seramikler en fazla talep gören mermer ölçüleri iken kalınlık ½” 1 cm.

Yukarıda verilen ölçüler rahatlıkla her ölçü ve şekilde kesilebilir fakat en verimli ve en maliyetsiz ebatlama şekli çift katlarına bölmektir. Mesela 12”X12” mermer seramik 3”, 4” ve 6” ebatlarında karelere bölünerek herbir seramik firesiz kullanılabilmektedir. Eğer 5” lik karelere bölünürse 2” lik fire verilmektedir.

MERMER KENAR DETAYLARI

Düz, ½ pahlı, ¼ pahlı, yarım balıksırtı, tam balıksırtı, bizote, dupont, radius, köşebent.

Düz 1/2 Pahlı 1/4 Pahlı Yarım Balık Sırtı
Çift Pahlı Dupont Radius Köşebent

MERMER TİPLERİ

Birkaç çeşit mermer tipi bulunmaktadır; kalsitler (kalkerli limra), dolomitler (dolomit limra), serpentinler (yeşil mermerler) ve travertenlerdir (tortul limra). Ağırlıklı olarak kalsiyum karbonat içermeleri ve cila tutabilme özellikleri dolayısıyla hepsinin bileşim özellikleri aynıdır.

MERMER FİZİKSEL & KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Mermer Fiziksel Özellikleri

Fiziksel olarak mermer kristalli, sert ve yoğun, ince taneli, cila alabilen başkalaşım taşlarıdır.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER TABLOSU
Sertlik 3 – 4 Moh Ölçeği
Yoğunluk 2.55 – 2,7 Kg/cm³
Basınç Dayanımı 70 – 140 N/mm²
Kopma Modulü 12 – 18 N/mm²
Su Emme %0,5’den az (Rainforest Green ve Brown %2-3)
Hava Etkisi Dirençli
Gözeneklilik Çok düşük

Mermer Kimyasal Özellikleri

Kimyasal olarak mermer ağırlıklı olarak kalsit, dolomit ve serpentin minerallerinin birleşimi ile oluşan kristalli kayaçlardır. Diğer minerallerle oluşan mermerler türden türe değişmektedir.

KİMYASAL ANALİZ TABLOSU
Kireç (CaO) %28-32
Silis (SiO₂) %3-30 (türe göre değişmektedir)
MgO %20-25
FeO + Fe₂O₃ %1-3
Tutuşma Kaybı (LOI) %20-45